Voor het maken van foto's is de kwaliteit van belang. Lees de kwaliteitseisen waar iedere foto moet voldoen. Voldoet je foto niet aan de kwaliteitseisen, dan kunnen we de opdracht niet goedkeuren. 

 

Enkele foto

 

Bij een enkele foto is het mogelijk om een schapmeter in slechts één foto vast te leggen. Zorg ervoor dat de foto aan de kwaliteitseisen voldoet. Is het maken van meerdere foto's nodig? Lees onderaan de pagina de additionele eisen waar deze foto's aan moeten voldoen.

Sta op de juiste afstand tot het schap
Het is van belang dat een schapmeter duidelijk in beeld staat. Zorg ervoor dat je camera dichtbij genoeg is om elk detail van het schap vast te leggen, maar houd ook voldoende afstand om het geheel in één keer in beeld te krijgen. De afstand tot het schap is idealiter 1 tot 2 meter.

Kies de camera oriëntatie
De cameraoriëntatie moet binnen de opdracht hetzelfde blijven. Je maakt alle foto's verticaal of horizontaal, niet mixen.

Maak de foto frontaal
Sta recht voor het schap. Zorg ervoor dat je de camera precies recht en op een hoek van 90 graden verticaal (of horizontaal) ten opzichte van het schap houdt.

Vermijd obstakels
Zorg ervoor dat de foto vrij is van objecten die het zicht op het schap belemmeren, zoals personen, winkelwagens en andere obstakels.

Stel de foto scherp
Maak een scherpe foto zonder enige vorm van vervaging. Zorg ervoor dat je de focus goed hebt ingesteld en dat je een stabiele hand hebt tijdens het maken van de foto. Het is van belang dat alle logo's en productnamen duidelijk te lezen zijn.

Voorkom reflectie
De foto moet worden genomen zonder enige vorm van reflectie. Het is belangerijk dat alle details op de foto duidelijk waarneembaar zijn.

Zorg voor 20% overlap
Neem de foto('s) ruimer dan het schap om te voorkomen dat producten op de afbeelding ontbreken. 

Dit betekent dat je op de foto('s) zowel aan de linker- als rechterzijde 20% extra schapmeter fotografeert. Dit komt overeen met ongeveer 20 cm.

Meerdere schapmeters

 

Fotografeer de volledige lengte en breedte van een schapmeter
Zorg ervoor dat de volledige schapmeter inclusief alle planken van boven tot onder, en van links naar rechts, in zicht is. 

Als de schapmeter niet op één foto past, maak je meerdere foto's (bij voorkeur niet meer dan 2). Deze maak je van boven naar beneden. Zorg er wel voor dat er een gemeenschappelijke plank is die beide foto's overlapt.

In praktijk zul je vaak meerdere schapmeters vastleggen. Hieronder lees je aan welke kwaliteitseisen de foto's moeten voldoen.

Fotografeer slechts één schapmeter per foto
Als je meerdere schapmeters hebt, dien je slechts één schapmeter per foto vast te leggen. In praktijk betekent dit dat je van 3 schapmeters dus ook (minimaal) 3 foto's maakt.

Fotografeer van links naar rechts
Indien er meerdere schapmeters op de foto moeten, fotografeer je van links naar rechts.

Vergeet niet om een overlap van 20% te behouden tussen elke foto. Dit betekent dat wanneer je de tweede schapmeter fotografeert, een deel van de vorige schapmeter nog zichtbaar zal zijn op de foto.

Meerdere foto's 
Om de schapmeters op de juiste manier vast te leggen in foto's, volg je deze eenvoudige stappen: begin met het fotograferen van de linkerbovenhoek, vervolgens de linksonderhoek, daarna de rechterbovenhoek en tot slot de rechteronderhoek.

Zorg ervoor dat er een overlap van 20% is tussen de foto's, zodat alle producten volledig in beeld worden gebracht.